top of page
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

Psikoterapi, kişinin yaşamında adaptif olmayan ve zorlantı yaratan düşünce, duygu ve davranışların, danışan ve terapist arasında oluşturulan güvenli bir ilişki içerisinde işbirliği kurularak terapistin yetkin olduğu kurama dayalı terapi yöntemlerinin kullanılması ile değiştirilmesinin hedeflendiği, danışanın en fazla yararı elde etmesi ilkesine dayalı ruh sağlığı yöntemidir. 

Klinik psikoloji, psikoloji alanının geniş bir alt alanıdır. Klinik psikolog davranış ve zihinsel süreçler ile ilgilenir, araştırmalar yapıp sonuçları uygulama ve bireysel değerlendirmeler yapma amacındadır. Psikolojik sorunları olan ve yardım isteyen kişilere psikoterapi uygulayan, psikolojik destek sağlayan ruh sağlığı uzmanlarıdır.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bilişsel davranışçı terapi yönteminde temel varsayım; yaşanılan bütün psikopatolojik sorunların bilişsel süreçlerden kaynaklandığıdır. Bilişsel süreçler/sistem, sahip olduğumuz düşünme şekillerimiz ve inançlarımızın bütünüdür. BDT, Epiktetus felsefesine dayanmaktadır. Temeli, "İnsanlar bir şeyden değil, ondan edindikleri izlenimden rahatsız olurlar". Bu terapi yönteminde sorunu yaratan olay ya da durum değildir; olay sırasında kişinin aklından geçen düşünceler, inançlar ya da iç konuşmalardır. Terapide spesifik sorun üzerinden düşüncelere ve şimdi buraya odaklanılarak çalışılır. Terapi süreci içerisinde psikoeğitimler vardır ve 'kendi kendini tedavi' yöntemini destekler. Temel bilgiler anlatılır ve kişinin hayatına uygulayabilmesi için stratejiler öğretilir.

EMDR: Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisidir. Emdr 1987 yılında Dr. Francine Shapiro tarafından, göz hareketlerinin rahatsız eden düşüncelerin şiddetini azalttığını keşfetmesi ile ortaya çıkan, bilimsel incelemelerinin ve çalışmalarının yapılmasıyla zaman içerisinde hızla gelişen, psikolojik rahatsızlıklara özel standartlaştırılmış protokoller içeren, bütüncül bir psikoterapi yöntemidir.

Bu yöntem geçmiş, şimdi ve geleceği kapsayan 3 yönlü ve 8 aşamalı bir protokoldür. 

Kişiyi terapiye getiren rahatsızlıkların geçmişteki kaynaklarına ulaşarak, oradaki işlenememiş anıları yeniden işleyerek ve işlenen verileri sağlıklı bir ego durumunda kullanabilecek, uyumsal bilgi ağına katarak geçmişteki ve bugüne yansıyan olumsuz dışavurumlarını ortadan kaldırmayı ve ortaya çıkan yeni işlevsel ve uyumsal bilgileri gelecekteki olası bir rahatsızlık durumunda yönlendirebilmeyi hedefler.

Travma diyince genelde aklımıza doğal afet, kayıp, kaza, istismar gibi daha büyük ve trajik durumlar gelir. Fakat bunların yanında çocukluğumuzdan bu yana belki de tekrarlayan bir şekilde maruz kaldığımız her çeşit şiddet, başarısızlık, reddedilme, ihmal ve belki de farkında bile olmadığımız birçok durum da travmaya dahildir. Hatta ilk bakışta görülmeyen travmaların etkisi daha derin ve kuvvetli olabilmektedir.

Bu anılarımızın travma niteliğinde olmasının ve hala bizi (bazen farkında bile olmadan) tetikliyor ve etkiliyor olmasının nedeni; beynimizin o anda olup bitenleri- o anın malzemelerini (düşünce, duygu, beden duyumu, görüntü, koku, ses olabilir) kör topal bir şekilde işlemlemesi hatta işlemleyememesidir. Bu nedenle anının bilgisi var olan işlevsel anı ağımıza katılamamaktadır. Çok rahatsız edici olan bu anlarda, beyin fizyolojisi nedeniyle işlemlenemeyen verilerden öğrenme gerçekleşemez ve yaşantıyı anlamlandırabilmek için işlevsel bilgi ağımızla bağlantı kurulamaz.

EMDR bu uyum bozan işlevsiz anıları yeniden işlemler ve uyumsal bilgi ağımıza katar. Yalnızca semptomları ortadan kaldırmaz, yeni bakış açıları ile psikolojik olgunlaşmamıza da yardımcı. olur.

Klinik
Yaklaşım

Terapi Çerçevesi

''Terapi bir kabul edilme yeridir.''

  • Klinik yaklaşım ve terapi yöntemleri ilk görüşmelerde kişinin tekilliği merkeze konularak belirlenir ve danışan ilk görüşmede terapi sürecinde hangi terapi yöntemleri ile ilerleneceği konusunda bilgilendirilir ve onam alınır.

  • Görüşmelerin sıklığı haftada bir gün olmakla birlikte danışanın durumuna göre sıklığı birlikte belirlenebilmektedir.

  • Görüşmelerin süresi belirlenen terapi yöntemine göre 45-50 dakika veya 90 dakika sürer. Görüşmeye gecikmeniz durumunda kalan süre kullanılmaktadır.

  • Danışanların görüşmelere düzenli gelmesi önemlidir.

  • Görüşmelerin günü ve saati danışan ile birlikte belirlenir. Terapi süreci boyunca belirlenen gün ve saat danışana ayrılır.

  • Acil bir durum söz konusu olduğunda görüşmenin en geç bir önceki gün saat 12.00’dan önce iptal edilmesi gerekmektedir. Belirlenen süreden önce iptal edilmeyen seanslar gerçekleşmiş sayılmakta ve ücreti ödenmektedir.

  • Ankara dışında ikamet eden veya geçerli nedenlerle yüz yüze görüşmeye gelemeyen kişilerle online görüşmeler yapmaktayım. Online görüşmelerin ücreti görüşme saatinden 24 saat öncesinde yatırılmış olmalıdır. Görüşmeden önce tarafınıza görüşeceğimiz platformun linki gönderilmektedir. Tek yapmanız gereken sessiz ve yalnız olacağınız güvenli bir yerden bağlanmaktır. Yiyecek içecek ile park, kafe gibi açık alanlarda görüşme yapılmamaktadır.

desktop-wallpaper-abstract-paint-abstract-oil-painting.jpeg

Mesleki Etik

01

Yetkinlik-Yeterlilik

Psikolog uygun yasal eğitimi alıp yetkinliğini elde etme ve en yüksek düzeyde tutmaya devam etme sorumluluğundadır. Eğer psikolog yetkinliği dışında bir durum ile karşı karşıyaysa yetkin bulduğu bir meslektaşına yönlendirme yapar.

03

Gizlilik-Dürüstlük

Terapötik sürecin en önemli bileşeni gizlilik ilkesidir. Terapi sürecinde kişinin kendisine veya 3. kişilere ciddi bir zarar gelme durumu dışında paylaşılan her bilgi mahremdir ve 3. kişilerle (kişinin izni olmaksızın) paylaşılamaz.

Psikolog kendini, eğitimlerini ve terapideki rolünü tanıtırken dürüst davranmalı, aldatıcı bilgiler vermemelidir.

02

Yararlı Olmak-Zarar Vermemek

Psikolog bilgilerini ve klinik uygulamalarını kendisinden yardım alan kişiler için en yüksek yararı gözeterek ve zararlı olabilecek durumlardan kaçınarak kullanmalıdır. Profesyonel ilişkiyi bozucu davranışlardan kaçınır ve terapist danışan ilişkisini korur.

04

İnsan Haklarına ve Onuruna Saygı

Psikolog her durumda insan haklarına ve onuruna saygı gösterir. Yaş, kimlik, cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, etnik köken, din mezhep, sosyo-ekonomik düzey ve engelli oluşa karşı ayrımcılık yapmaz.

bottom of page